La nova sèrie de moda de la plataforma Netflix arriba amb una gran polèmica per barrejar elements del món infantil, molt atractius per al públic menor d’edat, amb ultraviolència física i psicològica. Des del COPC expliquem quins són els perills de què els nens, nenes i adolescents (NNA) la vegin, i què hem de tenir en compte com a persones adultes responsables.

El juego del calamar (The Squid Game) ha estat la sèrie més vista a 90 països durant el mes d’octubre de 2021. Però moltes de les persones que l’han vist potser no ho haurien d’haver fet. Ens referim als NNA que, saltant-se totes les recomanacions, han estat exposats a una història gens apropiada per a la seva maduresa, en la qual 456 persones amb problemes econòmics participen en jocs de vida o mort a canvi de diners. I tot, amb una estètica molt atractiva que barreja elements innocents i coloristes de la infància amb una brutalitat i una violència explícites i d’alt voltatge. Uns elements que poden pertorbar i portar a la confusió.
Per què els NNA no han de mirar aquesta sèrie?
- Es tracta d’una sèrie oficialment classificada com a +16.
- Això significa que podem trobar-hi violència extrema psicològica i/o física o conductes criminals, entre altres, clarament no aptes per als menors.
- Segons l’article 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides, aquests tenen dret a estar protegits “del material informatiu perjudicial per al seu benestar”.

Què pot passar si la veuen?
- A curt termini: tot i que la majoria de NNA no presenta cap símptoma, alguns poden patir pors, malsons, etc. derivats de l’exposició a aquest contingut no adequat. I amb tants milers d’espectadors/ores, algun pot arribar a tenir conductes perilloses, com ara imitar els protagonistes més cruels.
- A llarg termini: els NNA que s’exposen reiteradament a aquest i altres continguts no recomanats (pornografia, videojocs per a adults…) acaben patint un efecte acumulatiu que pot portar a la hiperestimulació, la hipersexualització, la banalització de la violència, problemes a l’hora de relacionar-se, etc.


Què podem fer els adults?
- Respectar i seguir les recomanacions d’edat mínima indicades a cada producte audiovisual.
- Tenir en compte que, encara que els nostres fills i filles no vegin aquests continguts a casa, és molt fàcil que estiguin exposats a ell a fora, donat que es tracta de la sèrie del moment. No està de més parlar amb ells sobre el tema, permetent-los fer totes les preguntes que necessitin i comentant els aspectes que els poden generar confusió com, per exemple, el fet que la sèrie barregi jocs infantils amb assassinats.
- Encara que el o la jove ja tingui els 16 anys, és recomanable que vegi aquest contingut acompanyat/ada d’una persona adulta que pugui explicar-li el que calgui.
- Recordar que és un dret dels NNA no accedir a aquests continguts. I és el nostre deure, doncs, preservar aquest dret.
- Davant l’exposició dels NNA a sèries com El juego del calamar, cal no ser alarmistes, però tampoc banalitzar els assassinats ni les conductes violentes que hi apareixen, per tal que els i les joves ni les normalitzin ni les reprodueixin.
Comenta l'article