La VI Jornada de la Psicoxarxa Solidària i la salut mental en el context pandèmic

Activitats

La VI Jornada Anual de la Psicoxarxa del passat 4 de novembre del 2021 va tractar la importància que ha cobrat la Salut Mental arran de la pandèmia. Va obrir la Jornada Guillermo Mattioli, degà del COPC, que va donar la benvinguda a les persones assistents destacant que el concepte de salut mental s’ha posat a prova amb la pandèmia, i ha quedat evidenciat que va molt més enllà del món sanitari i la medicina. A continuació, Dolors Liria, vicedegana i coordinadora de la Psicoxarxa, va inaugurar la Jornada posant de relleu la contribució de la Psicoxarxa Solidària, que també vol fer d’altaveu de les necessitats no cobertes en matèria de salut mental.


Com a convidats especials, el COPC va tenir el plaer de comptar amb la ponència de Pilar Solanes, directora de Serveis de l’Envelliment i Cura de l’Ajuntament de Barcelona, que va exposar el pla de xoc de salut mental del 2016 al 2022 de la ciutat de Barcelona. Aquest pla es va impulsar per l’Ajuntament amb la força col·laborativa i el consens de les institucions i associacions de la ciutat, que en l’actualitat engloba més de 350 serveis articulats. Al maig del 2020, s’hi va poder destinar una dotació pressupostària de 1,5 milions d’euros per disposar de: més persones preparades per afrontar l’adversitat; més capacitat de detectar, i acompanyar i orientar els serveis de suport a persones que pateixen malestars psíquics comuns; un suport específic als col·lectius que estaven patint especialment l’impacte de la crisi; més serveis per prevenir el suïcidi; més suport a les persones que han patit pèrdues per la COVID-19, i més capacitat d’organització com a ciutat. Tot i que molts recursos del pla de xoc van sorgir arran de la pandèmia, com el telèfon d’escolta durant el confinament a través del COPC, molts han vingut per quedar-se, i de fet ja s’estava treballant en la matèria abans de la crisi sanitària.

La taula rodona “L’exercici de la clínica solidària a l’època actual”, coordinada per Nalleli Silva, es va organitzar amb la participació de diferents professionals col·laboradors del projecte, que són els qui donen vida al projecte dia a dia. Al llarg de la taula, es van abordar dues qüestions: com es viu l’exercici solidari a l’època actual? i l’aportació d’alguna reflexió en la línia del treball solidari en base a la pròpia experiència.

També va poder assistir a la jornada en Sergi Garcia, psicòleg i coordinador del servei del Telèfon de Prevenció del Suïcidi, de la Fundació Ajuda i Esperança en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, que va fer una intervenció per informar sobre l’objectiu principal d’aquest servei: evitar la mort per suïcidi. Va destacar la tasca de l’equip de persones orientadores que componen el servei, voluntàries, formades i supervisades per professionals sanitàries que ofereixen un espai d’escolta per atendre situacions de crisi de la ciutadania, tan necessària durant el context pandèmic.

Vídeo íntegre de la VI Jornada Anual de la Psicoxarxa


Per tancar la Jornada es va convidar a Plataforma per la Llengua, entitat sense ànim de lucre que treballa per promoure l’ús de la llengua catalana a tots els espais de barri, com a vehicle per a la inclusió social. L’entitat és un exemple més de la necessitat dels recursos socials i solidaris que es destinen principalment als col·lectius més vulnerables de la societat, especialment aquells que tenen risc d’exclusió social. La Jornada es va cloure amb la visualització d’un videoclip de rap dels joves de la Mina, amb l’objectiu de promoure l’ús del català com eina d’inclusió social.

Un any més, la jornada anual de la Psicoxarxa Solidària va ser una cita ineludible per les persones que hi estan més implicades i un punt de trobada per les persones que fa menys temps que hi col·laboren. Totes les persones que no hi van poder assistir tenen disponible l’enregistrament de l’acte en el vídeo. La Psicoxarxa Solidària espera que us interessi!

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Comenta l'article