Poesia, filosofia, psicoanàlisi, punts de trobada. In memoriam Ignasi Sala 

Activitats

El 21 d’abril es va realitzar aquest acte  amb la participació de: Dr. Guillermo Mattioli, Degà del COPC, Raimon Pàez, Dr. en filosofia Víctor Sunyol, poeta i Miquel Bassols, psicoanalista. L’acte va ser moderat per Salvador Foraster, director de La casa de la paraula. 

Aquest acte es va organitzar in memoriam del psicoanalista Ignasi Sala. Les tres disciplines representades a la taula van ser uns eixos teòrics importants a  la seva vida. Els integrants  de la taula havien compartit relacions professionals i intercanvis teòrics amb ell, entorn de l’obra d’autors com: Lacan, March, Riba, Llull, Hördelin, Heidegger, entre d’altres. Al llarg de la seva vida Ignasi Sala va fer palesa la defensa de la paraula com a estructurant en l’ésser humà. Els integrants de la taula, animats pel moderador, van dialogar entorn del llenguatge i de la força de la paraula. Es van esmentar dues concepcions bàsiques: una considera que el llenguatge representa la realitat i l’altra que el llenguatge crea la realitat, posicionar-se en una o altra comporta una posició ètica i teòrica. Ramon Llull crea el terme afat, com un sisè sentit que compren els altres. Escriu que se sent parlat per l’afat. Es va parlar que no som propietaris del llenguatge, som parlats per ell. Heidegger va dir que “la paraula ens parla”. Els integrants de la taula van defensar la segona opció. Des de Lacan, també la posició és clara: crea la paraula parlêtre, ajuntant:  parler i être, alhora que homofònicament inclou la paraula lettre, lletra. En relació amb el treball analític la paraula ens faria emmalaltir i alhora ens  alliberaria. La poesia és la disciplina que té una relació única amb la paraula. Salvador Foraster va llegir uns versos de Carles Riba, que Ignasi Sala solia citar de manera recurrent:  

Si batent ales mon cant et fugia
—tu que en volies tancar el vol ardit— 
cerca en ton pit l’arrecerada via 
per on passà la trement melodia, 
i en el ressò trobaràs el sentit,  
—tu que en volies tancar el vol ardit. 

Carles Riba

L’acte va convocar força assistència, tant de professionals com d’amics i  familiars. Hi va haver diverses intervencions agraint el reconeixement a l’Ignasi i al seu llegat. Per part de la Comissió vam trobar una molt bona disposició del COPC i del seu degà per la realització d’aquesta taula rodona,  que ens  referma en el valor de la paraula, el pensament, la reflexió, i el diàleg en la construcció de la subjectivitat.  

M. Mercè Collell 
Vicepresidenta Comissió de Psicoanàlisi 

Compartir

Comenta l'article