VII TROBADA ANUAL DE LA PSICOXARXA SOLIDÀRIA DEL COPC

Activitats

El passat 17 de novembre de 2022, es va celebrar la VII Trobada Anual de la Psicoxarxa Solidària a la seu del COPC a Barcelona. L’esdeveniment va comptar amb 40 col·laboradors i col·laboradores, tant professionals com entitats, que treballen en xarxa en el projecte des de fa set anys.

La benvinguda de la trobada va anar a càrrec de Dolors Liria, Coordinadora de la Psicoxarxa Solidària i vicedegana del COPC. En el seu discurs inicial va ressaltar el valor d’aquest projecte sorgit de la inquietud dels propis col·legiats i col·legiades en un moment de crisi social on  estaven augmentant les desigualtats i el risc d’exclusió social de moltes persones. Actualment, la situació és més favorable i, prova d’això, és la creació de la figura del Referent de benestar emocional i comunitari, en endavant RBEC,  que, segons va destacar la vicedegana, representa molt clarament la relació que els condicionants socials tenen en la salut mental.

Seguidament, es va convidar a dos ponents, Mireia Soto i Pablo Sierra, actuals RBECS de diferents CAPS del Baix Llobregat, que van posar de relleu la importància de la seva figura entorn la promoció del benestar emocional en la comunitat i la prevenció i detecció de situacions de risc. Van fer un desplegament molt curós de com s’articulen les intervencions grupals i comunitàries a través de projectes com el ‘Programa Salut i Escola’ (tallers i sessions formatives sobre l’autoestima, l’autoimatge o gestió emocional), el ‘Programa Pacient Expert’ (on es forma un pacient amb una patologia determinada per a dirigir un grup) o el ‘Programa de Ventilació Emocional’ (adreçat a professionals per oferir-los un espai on reduir la càrrega emocional).

L’esdeveniment va comptar amb 40 col·laboradors i col·laboradores, tant professionals com entitats, que treballen en xarxa des de fa set anys en el projecte.

Seguidament es va donar pas a una taula rodona, que també versava sobre diferents dispositius grupals i altres formes de treballar amb col·lectius vulnerables. Va ser moderada per Claudia Sánchez, que va presentar algunes dades estadístiques sobre l’estat actual del projecte i va comptar amb la participació d’Elisa Muñoz, Nalleli Silva i Ramon Busom.

Elisa Muñoz, membre de l’equip d’admissions i derivacions de la Psicoxarxa, va destacar que el grup és un espai segur on cada problema de cada persona forma part d’un sistema grupal. En el grup es comparteix el mateix malestar emocional i s’esdevenen múltiples interaccions que faciliten poder compartir les sinergies del sistema.

Ramon Busom, membre col·laborador de la Psicoxarxa, va ressaltar que el tractament grupal és una manera diferent d’afrontar el patiment on el psicòleg o psicòloga fa un paper de moderador o moderadora. El grup funciona com un “tot reflexiu” on es plantegen diferents preguntes per explicitar el problema que es vol tractar, de l’estil: “Com va començar el problema?”, “Què faig a la vida per mantenir-ho?”, “Què hauria de fer per reduir les meves dificultats?”, etcètera.

Nalleli Silva, coordinadora de l’equip d’admissions i derivacions de la Psicoxarxa, va presentar la iniciativa d’un grup post-Covid de Nou barris, similar als grups de suport emocional que l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa durant la crisi sanitària de la Covid-19. Inicialment, va ser un grup d’acompanyament de dol però, tot i ser un grup de suport emocional, va destacar la importància dels elements curatius que generen l’alleujament del malestar emocional dels seus integrants. El grup permet crear un espai de confiança on les persones poden aportar i s’acompanyen les unes a les altres.

Finalment, la cloenda de l’acte va anar a càrrec de la Federació de Salut Mental Catalunya. Laura Pliego, educadora social especialitzada en salut mental col·lectiva, juntament amb dos testimonials familiars, Rosa Garcia i Marisol Garcia, van presentar el projecte “Activa’t”, un programa adreçat a la ciutadania per promoure i prevenir la salut mental. El seu objectiu radica en aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació i millora de la qualitat de vida.

La trobada anual permet que tots els i les professionals i entitats col·laboradores, tinguin un espai per resoldre dubtes, fer preguntes, compartir experiències i fer créixer el projecte cada any per fomentar que la salut mental cada vegada sigui més igualitària i accessible per a la ciutadania.

Reviu la Jornada prement play al vídeo:

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Comenta l'article