Arbitrar després del confinament per COVID-19: efectes psicològics en àrbitres d’elit

Reflexió i pràctica

El Grup de Treball de Psicologia aplicada a l’arbitratge i al judici esportiu (PsicArbCOPC), de la Secció de Psicologia de l’Esport, ha publicat un article científic al primer número d’aquest any de la revista Cuadernos de Psicología del Deporte. Aquesta revista està registrada en els índexs d’impacte científic SCIMAGO, Dialnet i InRECS. CPD una de les revistes de referència en Psicologia de l’Esport en llengua castellana, a més de contenir articles en portuguès i en anglès.

L’article ha estat elaborat pels membres del Grup PsicArbCOPC: Josep Pla Cortés (coordinador del grup), Gerard Soriano Gillué, Ana Cruz Pérez Guillorme i Pol Soto i Mollfulleda. Es titula Arbitrar después del confinamiento por COVID-19: efectos psicológicos en árbitros de élite, i la filiació que apareix a l’article, per a totes les autories, és el grup de treball, el COPC i la Secció de Psicologia de l’Esport.

La filiació de les autories que apareix a l’article i a totes les activitats en què intervé el grup, nacionals i internacionals, és el Grup PsicArbCOPC, el COPC i la Secció de Psicologia de l’Esport.

El treball explora els efectes que el confinament per COVID-19 va tenir sobre els àrbitres de basquetbol i de futbol sala que havien de dirigir els tornejos per proclamar els campions de les màximes categories respectives, a la temporada 2019-20: la Liga Endesa ACB i la Liga Nacional de Fútbol Sala (LNFS), i també com afrontaven la seva participació en aquests tornejos. La particularitat d’aquestes fases finals, celebrades quan començaven a aixecar-se les mesures d’aïllament de la primera onada de la pandèmia, va ser que es van dur a terme en règim de concentració i sota estrictes mesures de seguretat sanitària. Els jugadors, les jugadores i els àrbitres havien de romandre a les seves habitacions de l’hotel o a zones habilitades per l’esbarjo; els partits es van jugar sense públic; i hi havia controls de temperatura abans de començar cada partit, entre d’altres disposicions.

Per conèixer els efectes del confinament, els participants van respondre, durant la concentració prèvia a l’inici de les competicions, un qüestionari ad hoc i el qüestionari PANAS, per saber el seu estat d’ànim.

Pel que fa a les conseqüències de l’aïllament, entre d’altres coses, s’explorava quines competències esperaven tenir més afectades a causa d’una inactivitat esportiva de tres mesos. Preveien que tindrien més afectades tant les habilitats físiques com les psicològiques, i d’entre aquestes, les que més, la concentració i la presa de decisions.

Quant a l’afrontament de la competició, s’examinava la confiança que el col·lectiu tenia sobre les mesures sanitàries adoptades per prevenir els contagis durant els tornejos, i tot i que se sentien segurs, van manifestar que limitarien la interacció amb els i les esportistes participants per tal d’evitar possibles contagis.

Entre d’altres conclusions, també es dedueix que l’estat d’ànim general, amb un afecte positiu, ajudava a afrontar la situació de pandèmia i el retorn a la competició. Així mateix, consideraven que la psicologia esportiva era útil per afrontar situacions com les d’aquell moment, per la qual cosa es recomana a les autoritats arbitrals comptar amb la Psicologia de l’esport per mantenir i incrementar el rendiment esportiu arbitral.

Podeu descarregar-vos l’article, que és d’accés lliure, en aquest enllaç:

https://revistas.um.es/cpd/article/view/508011

Volem aprofitar aquesta comunicació per informar-vos de les activitats que recentment ha dut a terme el nostre grup de treball, per tal d’animar als companys i companyes de la Secció d’Esport a formar-ne part.

El Grup PsicArbCOPC es va crear per acostar el col·lectiu d’àrbitres, com a esportistes que són, al col·lectiu professional de la Psicologia de l’esport; per estar al corrent del que s’està fent al nostre país i internacionalment sobre aquesta temàtica; i per establir llaços amb altres col·lectius, acadèmics i professionals, amb objectius semblants, nacionals i internacionals.

En cerca d’establir aquesta mena de llaços, el grup va tenir l’oportunitat de col·laborar amb un projecte Erasmus+ sobre igualtat de gènere en l’arbitratge esportiu europeu. Aquest projecte, finançat per la Comissió Europea i liderat per la Universitat de Portsmouth (Regne Unit), estudiava, mitjançant una enquesta online, els facilitadors i barreres que les àrbitres i jutges europees troben per desenvolupar la seva carrera esportiva. L’ànim era, amb les dades obtingudes, fer recomanacions a les autoritats esportives europees per aconseguir la igualtat de gènere en l’arbitratge. El Grup PsicArbCOPC va participar en la desk research prèvia a la realització de l’enquesta, fent la traducció al castellà del qüestionari original en anglès (malauradament, els responsables del projecte no van trobar adient fer una versió en català) i fent difusió de l’estudi entre diversos comitès arbitrals. En total, entre tots els països es van recollir 3.264 enquestes, de les quals, 493 (15%) eren de la nostra versió en castellà. El logotip del COPC, conjuntament amb el seu nom, el del grup de treball i el de la secció, eren visibles en l’anunci i en l’encapçalament de l’enquesta que es va distribuir per tot Europa, donant visibilitat a la nostra institució.

El Grup PsicArbCOPC ha col·laborat amb un projecte finançat per la Comissió Europea sobre igualtat de gènere en l’arbitratge esportiu a Europa. Amb els resultats de la mostra espanyola, el Grup PsicArbCOPC ha presentat una comunicació al XVII Congreso Nacional de Psicología del Deporte, ha organitzat una taula rodona al COPC i està elaborant un article científic. 

Una de les condicions per col·laborar en el projecte era disposar dels resultats de la mostra espanyola, i gràcies a això el grup de treball va presentar una comunicació al XVII Congreso de Psicología de la actividad física y del deporte que va tenir lloc a Santander el maig passat. Amb aquestes dades, també hem començat a elaborar un article científic que haurem de sotmetre a una revista especialitzada.

També vàrem aprofitar la participació en aquest estudi europeu per organitzar, el mes de juny passat, una taula rodona al COPC, sota el títol Igualtat de gènere a l’arbitratge i al judici esportiu català? Conclusions sobre els resultats de l’enquesta del projecte europeu WINS, que va comptar amb la ponència de dues àrbitres catalanes, una presidenta de federació esportiva i una professora universitària.

El Grup PsicArbCOPC té més projectes en marxa. Entre ells, una revisió millorada de l’estudi que va fer l’any 2009 sobre la situació de la Psicologia aplicada a l’arbitratge a Catalunya, que va ser el punt de partida de la creació del grup. Per facilitar aquest estudi, des del curs 2020-21 acollim dues persones matriculades a l’assignatura de Pràctiques en Centres (Pràcticum), del Grau de Psicologia de la Universitat de Barcelona, i que han cursat l’assignatura d’Intervenció psicològica en esport. Durant aquests tres cursos, un total de sis estudiants, dues persones per curs, han participat en les activitats del grup, duent a terme tasques fonamentals per a aquest estudi i amb les que completen el seu aprenentatge universitari, com ara la realització d’entrevistes a responsables arbitrals, la transcripció sistemàtica de les mateixes i la seva anàlisi temàtica.

Actualment, el Grup PsicArbCOPC l’integren quatre persones: Josep Pla, Gerard Soriano, Pol Soto i Marta Borrueco. Si algú de vosaltres s’anima a formar part del grup o vol més informació sobre les nostres activitats, pot escriure’ns a: psicarb@copc.cat . Com veieu, el grup té molts projectes en marxa, activitats que acosten la professió als col·lectius esportius als que s’hi dedica, i que difon el nom del COPC en els cercles científics i acadèmics de referència.

Entre els diversos projectes de PsicArbCOPC hi ha la revisió d’un estudi del grup, fet el 2009, sobre la situació de la Psicologia aplicada a l’arbitratge a Catalunya. Des del curs 2020-21, dues persones per curs, estudiants del Grau de Psicologia de la UB, hi col·laboren en el projecte com a part del seu Pràcticum.

Dr. Josep Pla Cortés 
Col·legiat 8.863 

Coordinador del Grup de Treball de Psicologia aplicada a l’arbitratge i al judici esportiu (PsicArbCOPC)

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Comenta l'article