La mediació no és un cas, és una professió

Reflexió i pràctica

Fa uns dies que els mitjans de comunicació parlen d’un nou cas de corrupció. Fins aquí, cap novetat. Sembla que hi estarien implicats, una vegada més, càrrecs polítics. Cap sorpresa.

Campeón, Emperador, Guateque, Orquesta, Rasputin, Pokémon… Quin és el criteri per batejar una investigació, una operació o un cas? No tenim idea, però avui volem parlar del caso Mediador. O, més ben dit, tractar d’entendre per què li han posat aquest nom. La resposta ràpida i aïllada entenem que seria: “perquè un dels actors clau és intermediari”.

Imatge del cas Mediador inclosa al sumari.

Però, van pensar que la mediació és una professió?

Hem estat buscant a veure si hi havia un cas Dentista, Planxista, Advocat, Arquitecte, Fuster… però no. Ens ha tocat el rebre al col·lectiu professional que treballem precisament acompanyant a persones i grups en la gestió i resolució de conflictes. Ho fem des de fa anys i no només en l’àmbit penal o a través de derivacions judicials. A Catalunya, la mediació comunitària fa quasi 20 anys que funciona a desenes de municipis, la majoria d’escoles i instituts compten amb serveis de mediació, moltes institucions sanitàries també, així com centres penitenciaris i fins i tot clubs esportius. Organitzacions i empreses opten cada vegada més per solucionar problemàtiques internes o amb altres col·lectius a través de la mediació.

Hi ha un bon nombre de titulacions oficials i pròpies a nivell universitari per formar-se com a tal i uns quants col·legis professionals amb una secció especifica dedicada a la mediació, com és la nostra.

Des de la psicologia tenim clar la importància i el valor de les paraules en la construcció de la realitat, i ens agradaria que no fos necessari fer tots aquests recordatoris, però creiem que el menysteniment que suposa posar-li el nom del nostre ofici a un cas de corrupció ens ha fet pensar que potser havíem estat massa optimistes. En tot cas, sempre queda marge a la rectificació.

Com diu Ramón Andrés, “La perspectiva: la ilusión de que las cosas están en su sitio”.

Secció Alternatives per a la Resolució de Conflictes (ARC) del COPC

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Comenta l'article