Primer Cicle de conferències en Musicoteràpia: La musicoteràpia en l’etapa neonatal en un entorn hospitalari

Activitats

El Grup de Treball de Musicoteràpia (GTMT) va estrenar el 1r Cicle de conferències en Musicoteràpia el passat 19 de setembre amb la primera de les conferències programades: La Musicoteràpia al llarg de la vida de la persona.

El passat 16 d’octubre, donant continuitat al cicle, va tenir lloc la segona conferència organitzada pel Grup de Treball de Musicoteràpia del Col·legi. Aquesta segona activitat va tractar sobre “La musicoteràpia en l’etapa neonatal en un entorn hospitalari” i va comptar amb amb els professionals Núria Aguilera i Genaro Sierra membres de l’Associació Ressò de Musicoteràpia com a ponents de l’activitat.

L’Associació Ressò de Musicoteràpia és una associació sense ànim de lucre que aten de forma multidisciplinària, des de l’any 2005, persones amb necessitats físiques, cognitives i/o socioemocionals en entorns hospitalaris mitjançant la utilització de la música. L’objectiu de l’Associació és oferir un servei integral a la persona, proporcionant un benestar físic i psicològic amb l’aplicació sistemàtica de les arts.

Durant aquesta conferència els ponents van explicar quin és l’estat de la realitat actual, el que implica i les respostes obtingudes en la pràctica i aplicació de la musicoteràpia en aquest entorn.

La seva intervenció s’adapta constantment a les necessitats reals i latents dels pacients i familiars. En aquest sentit, l’equip d’infermeria fan el cribratge i derivacions de qui ha de ser atès per l’equip de musicoteràpia, tot i que també es treballa interdisciplinàriament amb els equips de Child Life, professionals de la psicologia i treballadors i treballadores socials. Ara bé, els musicoterapeutes també fan cribratge dels pacients en funció de les demandes anteriors.

Núria Aguilera i Genaro Sierra, membres de l’Associació Ressò de Musicoteràpia i ponents de la conferència.

En les sessions de musicoteràpia és costant atendre els vessants emocional i relacional, tenint presents els objectius com ara:

  • Proveir i afavorir un espai relaxat.
  • Estimular i/o relaxar.
  • Crear canals d’expressió de sentiments, emocions i preocupacions.
  • Potenciar i facilitar vincles afectius.
  • Suggerir recursos per a l’estimulació i la relaxació dels nadons a les famílies.
  • Millorar el benestar físic

Els ponents van centrar l’acte musicoterapèutic neonatal fixant la mirada en els diversos beneficiaris:

  • Del mateix pacient neonatal van constatar els beneficis observables en les seves respostes fisiològiques que es monitoren en tot moment.
  • Dels pares i familiars amb qui el treball és afavorir la gestió emocional del procés i estimular el vincle amb la criatura, a més d’oferir un marc temporal que els ajuda a mantenir el contacte amb la realitat exterior de l’hospital.
  • Del personal d’infermeria, amb les que treballen per tal d’afavorir la seva relació amb famílies que en l’àmbit relacional es mostren molt tancades i també en la intervenció conjunta en processos mínimament invasius com cures o posar vies, col·laborant per a crear un ambient més tranquil i segur.

A través dels testimonis familiars, el personal d’atenció sanitària i el que la intervenció de la musicoteràpia aportava als pacients i a l’entorn professional sociosanitari van deixar palès dos eixos vertebradors de la musicoteràpia: el valor humà i terapèutic a través de l’art de la música.

Vídeo de la conferència ‘La musicoteràpia en l’etapa neonatal en un entorn hospitalari’

Si voleu participar i col·laborar amb el Grup de Musicoteràpia del COPC podeu contactar a gtmusicoterapia@copc.cat.

Us recordem que la pròxima conferència comptarà amb el títol “La Musicoteràpia en neurorehabilitació infantil” i estarà enfocada en la musicoteràpia en l’etapa infantil. Inscripcions i més informació disponible en aquest enllaç: https://bit.ly/3Zwiprx

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Comenta l'article