LA TRANSMISSIÓ INTERGENERACIONAL DEL TRAUMA: ELS FANTASMES NECESSITEN ÉSSER ALLIBERATS I DESCANSAR COM A ANCESTRES

Reflexió i pràctica

Amb aquest títol, des del Grup de Treball de Psicoanàlisi Contemporània publiquem un article que conté comentaris teòrics i clínics al voltant del llibre de la Dra. Galit Atlas. Correspon a la presentació que realitzàrem el passat 23 de maig del 2023 a la seu del COPC i que alguns vàreu seguir de manera telemàtica i d’altres, presencialment.

El llibre de Galit Atlas Herència Emocional Una terapeuta, els seus pacients i el llegat del trauma presenta diferents temes com el dels nadons no desitjats, la vida i mort a les relacions amoroses, la confusió de llengües, la radioactivitat del trauma, els secrets familiars, el sabor de la pena, la mort d’un germà, el cicle de la violència, etc. tot temes relacionats amb casos clínics de pacients seus, sempre construint un pont amb la seva pròpia experiència subjectiva. Cadascun dels quals representen diferents cares del trauma heretat. Els secrets familiars viuen dintre nostre, encara que no sapiguem ni coneguem els traumes que han viscut els nostres avantpassats i que mai han pogut articular. Són experiències que no s’han processat. “Tot allò que es suposa que no hauríem de saber ens persegueix, roman desconcertant-nos i fent-nos sentir inconsolables”.

Nosaltres vam desenvolupar la presentació seguint aquest model i centrant-nos en alguns capítols i tres casos de la nostra experiència en consulta:


La Carme Aranda, la Laura Molet i l’Ester Bonell som membres del Grup de Treball de Psicoanàlisi Contemporània i durant aquest 2023 hem realitzat dues activitats formatives en relació amb aquest treball.

Carme Aranda, Ester Bonell i Laura Molet, GT de Psicoanàlisi Contemporània


El llibre L’herència emocional ha estat publicat a 26 països i és un best seller en alguns. El 15 de novembre l’editorial Paidós publicarà, finalment, el llibre traduït al castellà i el dia 2 de desembre es farà una presentació via zoom amb l’autora a la qual esteu convidades.

FRASES DESTACADES

“Tot el que no sabem conscientment es reviu. Està retingut en les nostres ments i en els nostres cossos i se’ns dona a conèixer a través del que anomenem símptomes: mal de cap, obsessions, fòbies, insomni.”

“Les nostres ments inconscients sempre són lleials als nostres éssers estimats, i a totes les experiències i les coses que no han pogut dir, però que viuen dintre seu.”

“Aquest llibre introdueix els llaços que connecten el passat, el present i el futur i ens fa la següent pregunta: “Com tirarem endavant?” Ajuda a convertir les víctimes passives en supervivents.”

“Explorar els sentiments prohibits, els records que la nostra ment banalitza o els trossos de la història que no coneixem o recordem de manera veritable, és també explorar l’herència emocional.”

“L’herència emocional tracta sobre les experiències silenciades que no només ens pertanyen a nosaltres, sinó també als nostres pares, avis i besavis, i la forma en què fan impacte a la nostra vida.”

“Us convidem que ens acompanyeu a trencar el silenci, a rastrejar i descobrir els fantasmes que limiten la nostra llibertat, l’herència emocional que ens impedeix seguir els nostres somnis, crear, estimar i viure amb tot el nostre potencial.”

“L’epigenètica estudia les influències no genètiques i les modificacions de l’expressió genètica. Analitza com s’alteren els gens en els descendents de supervivents de trauma i estudia les formes en què l’entorn, i especialment el trauma, poden deixar una marca química en els gens d’una persona que es transmet a la següent generació. Emfatitza en els mecanismes biològics pels quals el trauma es transmet de generació en generació.”

“L’herència emocional tracta sobre les experiències familiars silenciades, la manera com impacten en les nostres vides i com ens persegueixen com a fantasmes.”

REFERÈNCIES:

  • Atlas, G (2022) Emotional Inheritance. Short Books. Octopus Publishing Group Ltd. London.
  • Bollas,C. (1991) La sombra del objeto. Psicoanálisis de lo sabido no pensado. Ed Amorrortu. Buenos Aires
  • Menéndez (2020) Palimpsesto.
  • Molet, L. (2023) El arte en los procesos de transformación del self. La expresión de lo sabido no pensado en el arte. CeiR Vol 17 (1) Mayo 2023.
  • Stern, D (1997) From dissociation to imagination in Psychoanalysis. Relational perspectives book series.

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Comenta l'article