El músic i el musicoterapeuta: explorant les Vies Amb la Música

Pel Grup de Treball Musicoteràpia del COPC, coordinat per Emma Plana, en el marc del Dia Mundial de la Musicoteràpia (1 de març).

La música ha estat i és una companya constant de l’ésser humà, al llarg de la història i també ara, al llarg de la nostra vida. Segons la persona qui l’escolta, pren un significat diferent. Per a unes persones pot ser una font de consol, per a altres d’expressió, de connexió, de festivitat, d’agrupament, etc., el que és el mateix que dir que el seu significat es crea a mida de qui l’escolta. Tant si som músics/ques professionals com si simplement som aficionats/ades a escoltar-la, la música té un poder intrínsec que influeix en les nostres emocions, i en els nostres pensaments i comportaments.

En aquest context, emergeixen dues figures clau: el músic i el musicoterapeuta, cadascuna amb el seu propi paper i funció en el món de la música i la salut.

Un músic o una música és qui dedica la seva vida a explorar i expressar-se a través de la música, des de composicions elaborades fins a improvisacions espontànies i a interpretacions de les obres musicals. És l’artista que utilitza instruments, veu i altres mitjans per comunicar emocions i idees. La seva habilitat tècnica, interpretativa i creativitat convergeixen per a presentar/oferir entorns/experiències sonors/es que poden emocionar, inspirar i connectar amb l’audiència i el públic, sigui presencialment o a través d’enregistraments d’àudio.

Un músic o una música pot trobar-se en una gran varietat de contextos, des de concerts en grans auditoris fins a petites sessions íntimes en cafès locals. Sigui sol o en conjunt amb altres músics, el seu objectiu és sempre el mateix: transmetre i compartir la seva passió per la música amb els altres. La finalitat de la música, per al músic/la música, és més que una simple forma d’expressió; és un llenguatge universal que transcendeix fronteres i uneix cultures.

Sí! D’emocions tots en tenim a l’hora d’escoltar música i de crear-ne! Ara bé, què se n’és de les emocions generades a través de la música?

D’altra banda, el o la musicoterapeuta és un o una professional de la salut que utilitza la música com a eina terapèutica per a millorar el benestar emocional, físic i mental dels seus pacients. Segons la Federació Mundial de Musicoteràpia, aquesta es defineix com “l’ús de la música i/o els seus elements musicals (so, ritme, melodia i harmonia) per a processos terapèutics, per facilitar i promoure la comunicació, les relacions, l’aprenentatge, el moviment, l’expressió emocional i la satisfacció”.

Continuant des de la perspectiva de la salut, si ens enfoquem en la salut mental, la musicoteràpia també hi té un lloc per tal de prevenir-la, ja que l’Organització Mundial de la Salut la defineix així:

Per tant, una de les funcions que assumeix la musicoteràpia és la prevenció en la salut de la persona. I tot i que, en l’actualitat, s’aplica més a les persones grans, també és extensible a qualsevol edat.

“Els musicoterapeutes poden treballar en una àmplia gamma de contextos, des de l’hospitalari i els centres de salut mental, a centres educatius i de rehabilitació”

Utilitzen una varietat de tècniques musicals adaptades a les necessitats i habilitats dels seus pacients, incloent-hi la improvisació, la composició, l’audició dirigida i el moviment rítmic junt amb l’expressió corporal. A través d’aquests processos, els musicoterapeutes ajuden les persones a explorar i expressar les seves emocions, a millorar les seves habilitats socials i comunicatives, i a promoure la seva recuperació i benestar general. És a dir, acompanyen el procés de canvi d’estat de la persona, a partir de les emocions generades per la música, tant sigui aquesta en viu o en indirecte, a través de l’escolta o del joc musical, amb la participació activa de la persona. A més, acompanyen el procés del canvi en el seu benefici, en el pas que genera el canvi d’estat, tant físic com cognitiu, mental i anímic de la persona, afectant positivament en la salut d’aquesta.

Més amunt, comentàvem que un músic o una música genera emocions quan fa música per a les persones. Què se’n fa d’aquestes emocions? En aquesta perspectiva és on entra el professional musicoterapeuta, qui aporta aquesta gestió emocional perquè reverteixi en benefici de la salut i el benestar de les persones.

Conferència: La Musicoteràpia al llarg de la vida: Etapa infantojuvenil i adolescència (9 d’abril de 19 h a 21 h. Gratuït.)

Conferència: Musicoteràpia en centres educatius públics de secundària (22 de maig de 20 h a 21 h. Gratuït.)

Des del Grup de Treball Musicoteràpia, també us volem informar que tota persona professional de la psicologia, col·legiada a Catalunya o una altra comunitat indistintament, formada en musicoteràpia, que vulgui compartir, aprendre i impulsar aquesta disciplina en equip, hi està convidada i serà ben rebuda per formar part d’aquest Grup de Treball. Participar-hi és ben fàcil, ja que les sessions de treball són en línia.

Igualment, des del COPC, aquest Grup de Treball està obert a col·laborar, cooperar i crear sinergies sòlides amb altres entitats afins o que requereixin la nostra aportació professional al seu desenvolupament i projectes.

En ambdós casos, podeu contactar amb nosaltres escrivint a gtmusicoterapia@copc.cat.

Comenta l'article

Descobriu-ne més des de PSIARA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint