Primer Cicle de conferències en Musicoteràpia: La Musicoteràpia al llarg de la vida de la persona

Reflexió i pràctica

El Grup de Treball de Musicoteràpia (GTMT) ha organitzat el 1r Cicle de conferències en Musicoteràpia que es va estrenar el passat 19 de setembre. L’objectiu principal és donar a conèixer aquesta disciplina i les seves aplicacions al llarg de la vida.

Un total de 72 persones van assistir a la primera conferència en línia. El Dr. Jordi Àngel Jauset va ser qui va dur la batuta en aquesta xerrada d’estrena. Ell va ser l’encarregat de l’obertura de l’acte. Amablement va acceptar el repte de fer la introducció a la suite de conferències que es centraran en les diferents etapes del cicle vital. Concretament, focalitzaran l’atenció en les etapes neonatal, infantil, adolescència, adults i tercera edat

Jordi A. Jauset, doctor en comunicació, enginyer i músic, màster en psicobiologia, neurociència cognitiva i també posseïdor del títol professional de piano, és divulgador dels beneficis de la música des de fa 20 anys. Ha estat professor de diversos màsters de musicoteràpia a Barcelona i Girona i ha publicat 7 llibres sobre aquesta temàtica. Actualment, és el coordinador del Grup d’estudi “Música i Neurociència” a l’Acadèmia Catalana de la Música i director del Màster de Neuromúsica en línia gestionat per Nus Agency i acreditat per la Universitat Catòlica de Múrcia.

Un total de 72 persones van assistir a la primera conferència en línia. El Dr. Jordi Àngel Jauset va ser qui va dur la batuta en aquesta xerrada d’estrena.

En aquesta primera conferència titulada “Música i salut. Aportacions de la neurociència” el Dr. Jauset va constatar la importància del binomi mitjançant les evidències científiques més actuals.

D’una banda, va presentar alguns dels avenços pioners que s’estan duent a terme. Per exemple, les darreres recerques relacionades amb les connexions i xarxes neurals, de la descoberta publicada el 6 de setembre d’enguany a la revista Nature (Volterra i els seus col·laboradors) sobre els nous funcionaments i accions dels astròcits i la importància d’aquesta nova troballa per entendre com funcionen els mecanismes de l’aprenentatge i la memòria, així com a noves vies de recerca per entendre malalties com el Parkinson o l’Alzheimer.

Va comentar, també, una interessant investigació realitzada a Galícia (2022) centrada en la petjada musical en el cervell -la relació de la música i l’ADN, amb l’objectiu de prevenir en la salut com per exemple l’estat d’ànim, el càncer, l’Alzheimer o el TEA i incidir en pal·liar alguns efectes que provoquen certes malalties. Tot plegat, per avançar en el funcionament i coneixement del benefici de la música en la salut de la persona.

També es van mencionar les darreres recerques de la investigadora Li-Huei Tsai i els seus col·legues de l’Institut Picower per a l’Aprenentatge i la Memòria del MIT, respecte al tractament amb l’ús del so i la llum en l’Alzheimer (2022). 

A més de remarcar la importància a nivell neurocientífic, el Dr. Jauset va reflexionar sobre diferents temes com la importància de la diferència entre la intervenció musical i la musicoteràpia, o la relació històrica entre la música i la medicina

D’altra banda, va fer un incís important davant la gestió de les administracions i organismes públics i polítics. Segons el doctor, cal que aquestes coneguin els avenços esmentats per tal de convidar-los a actuar amb sana conseqüència. És necessari que ho tinguin present en el reconeixement per a la seva actuació i gestió social, econòmica i cultural. En aquesta direcció, va destacar dues accions rellevants que s’han dut a terme.

Una d’elles, el Dia Internacional de la Música, el 21 de juny de l’any passat, quan el Parlament del Govern central va reconèixer públicament i institucionalment la importància de la música en el bé de la persona. I l’altra, realitzada pel grup d’estudi que Jauset coordina quan, aquest any, va presentar un informe basat en evidències científiques per manifestar la importància de la música en l’educació dels infants davant de la comissió parlamentària d’Educació del govern català sent escoltada, aprovada i recolzada per unanimitat.

El grup d’estudi que Jauset coordina ha presentat un informe basat en evidències científiques per manifestar la importància de la música en l’educació dels infants.

Per tant, el GTMT continua en aquesta fita de divulgar les pràctiques i actuacions actuals. I, com que la música és present al llarg de la vida, de la mateixa manera la musicoteràpia és una disciplina que es pot aplicar i necessitar en qualsevol moment vital. Per aquesta raó, després d’aquesta introducció de coneixements neurocientífics recolzant la importància de la incidència del so i la música en la persona presentada pel Dr. Jauset, avançarem cap al camí de l’aplicació d’aquesta disciplina. Així doncs, respectant la cronologia, la segona conferència programada és aquest mes d’octubre. Se centrarà en l’aplicació de la musicoteràpia en l’etapa neonatal en un entorn hospitalari. Podeu inscriure-us-hi aquí.

Us avancem que la tercera conferència desenvoluparà una temàtica molt interessant relacionada amb l’aplicació de la musicoteràpia en la neurorehabilitació infantil. Aquí us en deixem també l’enllaç d’inscripció.

I, com que la música és present al llarg de la vida, de la mateixa manera la musicoteràpia és una disciplina que es pot aplicar i necessitar en qualsevol moment vital.

Des del GTMT també us volem informar que tota persona professional de la psicologia, col·legiada a Catalunya o una altra comunitat indistintament, formada en musicoteràpia, que vulgui compartir, aprendre i impulsar aquesta disciplina en equip hi està convidada i serà ben rebuda per formar part d’aquest Grup de Treball. Participar-hi és ben fàcil ja que les sessions de treball són en línia.

Igualment, des del COPC, aquest Grup de Treball està obert a col·laborar, cooperar i crear sinergies sòlides amb altres entitats afins o que requereixin la nostra aportació professional al seu desenvolupament i projectes.

En ambdós casos, podeu contactar-nos a través gtmusicoterapia@copc.cat.

Compartir

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Una resposta a «Primer Cicle de conferències en Musicoteràpia: La Musicoteràpia al llarg de la vida de la persona»

Comenta l'article